S tehnološkimi rešitvami podjetja Kolektor sETup do večje energetske učinkovitosti Skupine SIJ

S tehnološkimi rešitvami podjetja Kolektor sETup do večje energetske učinkovitosti Skupine SIJ

03. 09. 2024

Kolektor sETup in Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla sta podpisala pogodbo za vzpostavitev informacijskega sistema za spremljanje porabe električne energije, optimizacijo odjema in stroška električne energije ter omrežnine za celotno Skupino SIJ.

Pogodbo sta podpisala (z leve proti desni) Aleš Koželjnik, direktor podjetja Kolektor sETup, in Viktor Vračar, namestnik za energetiko izvršnega direktorja za proizvodnjo, tehnologijo, investicije v Skupini SIJ

Pogodbo sta podpisala (z leve proti desni) Aleš Koželjnik, direktor podjetja Kolektor sETup, in Viktor Vračar, namestnik za energetiko izvršnega direktorja za proizvodnjo, tehnologijo, investicije v Skupini SIJ

Slovenska industrija jekla je največji proizvajalec jekla in jeklarskih proizvodov v Sloveniji, z vodilnimi tržnimi deleži v Evropi. Na področju zmanjšanja ogljičnega odtisa načrtuje Skupina SIJ zmanjšanje specifičnih emisij za 51 odstotkov do leta 2030 glede na referenčno leto 2020. Glede na že omenjeni ambiciozni cilj zmanjšanja izpustov lastnih emisij za polovico do 2030 in nenehno izboljševanje učinkovitosti, so njihova vlaganja po načelih najboljše razpoložljive tehnologije (BAT) osredotočena na več ključnih področij, med drugim tudi na optimiziranje proizvodnje z naprednimi orodji. Sem sodi tudi optimizacija porabe in stroškov za energente, ki imajo v energetsko intenzivni industriji velik vpliv na poslovanje. S pomočjo rešitev podjetja Kolektor sETup bodo v Skupini SIJ vzpostavili informacijski sistem, ki je z energetskimi trgi povezan v realnem času in omogoča sprotno spremljanje porabe električne energije, optimizacijo odjema in stroška električne energije ter omrežnine.

»Za digitalizacijo nabave električne energije ter optimizacijo porabe in odstopanj smo primerno programsko optimizacijsko platformo in kompetentnega partnerja prepoznali v družbi Kolektor sETup. S svojo odzivnostjo in prilagodljivostjo nam bodo pomagali zasnovati in vpeljati našim potrebam ustrezno tehnično-tržno platformo v realnem času, s čimer se nadejamo predvsem večje dinamičnosti in optimizacijskih učinkov na trgih znotraj dneva,« je ob začetku sodelovanja povedal Viktor Vračar, namestnik za energetiko izvršnega direktorja za proizvodnjo, tehnologijo, investicije. 

Energetska tranzicija od upravljalcev energetskih sistemov terja hitro prilagajanje novim okoliščinam. Neustrezen pristop lahko vodi v povišanje stroškov in slabšemu poslovnemu rezultatu. Energetski upravljalci v podjetjih se morajo spremembam na energetskih trgih aktivno prilagajati ter skrbeti, da je delovanje energetskih in proizvodnih sredstev skladno z obstoječimi in prihajajočimi regulatornimi okvirji. Upravljanje že tako kompleksnih energetskih sistemov postaja zato še zahtevnejše. Digitalizacija poslovanja podjetij pa omogoča izrabo celovitih rešitev za tehnično in tržno upravljanje in sicer s primernim načrtovanjem energetskih in proizvodnih sistemov in dinamično optimizacijo obratovanja posameznih sredstev glede na dejanske tržne razmere, tehnične in varnostne omejitve ter stroške, ki so povezani z obratovanjem. Za učinkovito spremljanje in optimizacijo delovanja je zato ključna ustrezna implementacija napredne platforme za tehnično in tržno upravljanje, saj ta omogoča izkoriščanje dejanskih tržnih razmer na energetskih trgih ob upoštevanju vseh morebitnih tehničnih, varnostnih in obratovalnih omejitev s ciljem minimizacije stroškov obratovanja.

Aleš Koželjnik, direktor podjetja Kolektor sETup, je ob podpisu pogodbe povedal: »V sodelovanju z norveškim partnerjem Volue smo v Kolektor sETup razvili platformo za celovito načrtovanje in upravljanje energetskih sistemov. Ta omogoča optimizacijo v realnem času z upoštevanjem vseh tehničnih omejitev, energetskih potreb, stroškov obratovanja in razmer na energetskem trgu. Platforma omogoča učinkovito in zanesljivo upravljanje energetskih sistemov v realnem času, kar zagotavlja stroškovno učinkovitost glede na trenutne razmere. Naše rešitve so namenjene podjetjem, ki želijo optimizirati svojo energetsko učinkovitost in se prilagoditi dinamičnemu energetskemu okolju. Mednje nedvomno spada tudi Skupina SIJ.«   

Platforma za optimizacijo energetske učinkovitosti

Zgoraj navedene izzive v Kolektor sETup naslavljajo s celovito platformo za tehnično in tržno upravljanje in optimizacijo energetskih in proizvodnih sistemov. Rešitev, ki je plod partnerstva med Kolektor sETup in norveškim podjetjem Volue, je preizkušena na trgu in že uspešno deluje v okviru kompleksnih energetskih sistemov in portfeljev po Evropi. Kolektor sETup je v omenjeno platformo uspešno integriral optimizacijski orodji »BoFit Optimisation« in »Algo Trader«, ki sta prilagojeni specifikam ter zahtevam lokalnega energetskega trga, zakonodaji samega konteksta naročnikov.

Celovita platforma Kolektor sETup za tehnično in tržno upravljanje bo Skupini SIJ omogočala tako v fazi načrtovanja kot obratovanja, da se bo možno učinkovito in vsakodnevno odzivati na spremenljivo povpraševanje glede na nihanje cen energije na trgu ter da bo platforma integrirana na način za doseganje čim večje povezljivosti v že obstoječe sisteme za spremljanje in aktivno upravljanje porabe in proizvodnje energije v Skupini SIJ. Glavno vodilo Kolektor sETup bo omogočanje, da bo poslovanje s sredstvi možno izvajati z najnižjimi možnimi stroški, z različnimi poslovnimi modeli in z najvišjim možnim dobičkom, pri čemer bo trajnost v središču dejavnosti.

»BoFiT Optimisation« bo v Skupini SIJ služil kot nadgradnja obstoječih sistemov za spremljanje porabe in proizvodne energije ter le-te povezal v realnem času z energetskimi trgi. Optimizacija bo skrbela, da se bo na minutnem nivoju za portfelj sredstev Skupine SIJ določil optimalni urnik delovanja vseh vključenih sredstev, le-ta pa bo avtomatizirano posredovan upravljavcem energije v Skupini SIJ; v kasnejši fazi, pa bo omogočena popolna avtomatizacija prilagajanja urnikov delovanja.

Z »Algo Trader« pa bo poskrbljeno, da bo Skupina SIJ lahko v kombinaciji z visoko zmogljivimi izvršilnimi algoritmi sistematično izkoriščala možnosti programskega trgovanja z dostopom do trga BSP Southpool in imela možnost popolnoma prilagodljivega nadzora nad trgovalnimi procesi, ki vključujejo in strukturirajo zunanje tržne podatke ter napovedi cen in portfelja. S tem bo Skupini SIJ omogočeno konkurenčno poslovanje na trgih znotraj dneva.

V Sloveniji je bila platforma že uporabljena za izvedbo modeliranja in tehnično-tržnega upravljanja/optimizacije različnih energetskih enot in sistemov, npr. v Komunalnem podjetje Velenje, Energetike Maribor, Salonitu Anhovo idr.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice